Израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949

...
Израелският премиер Бенямин НетаняхуБенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949
Коментари Харесай

Израелското правителство получи отсрочка до 16 май в спора за наборната военна служба на ултраортодоксалните евреи

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху  Бенямин Нетаняху Бенямин Нетаняху е роден на 21 октомври 1949 година в Тел Авив, Израел. Той е израелски политик и си обезпечи нова пролонгация в дългогодишния спор в страната за освобождението на ултраортодоксалните евреи от военна работа. Върховният съд през днешния ден отсрочи разглеждането на въпроса за 16 май, съобщи Ройтерс, цитирина от Българска телеграфна агенция.

Съдът, разглеждащ тъжби, в които освобождението от военна работа се разказва като дискриминационно, беше определил за краен период 31 март. Този период беше продължен до 30 април по искане на държавното управление, което твърди, че е заето с воденето на войната в Газа и което предходната седмица изиска нова пролонгация.

Коалицията на Нетаняху включва две ултраортодоксални партии, които считат, че изключенията са от решаващо значение за опазване на техните гласоподаватели в религиозните семинарии и надалеч от армията, която може да подложи на тестване техните консервативни полезности.

Последното удължение на периода е по-кратко от поисканото от държавното управление, само че въпреки всичко може да спести на Нетаняху обществен конфликт по този въпрос преди израелския Ден в памет на починалите бойци на 13 май и Деня на независимостта на 14 май.

Очаква се двата национални празника да бъдат изключително напрегнати тази година на фона на войната в Газа и последвалите сражения на други фронтове, които доведоха до най-тежките израелски жертви - най-вече измежду младежи, които са били призовани в армията и са били резервисти - през последните десетилетия.

Ултраортодоксалните евреи съставляват 13% от 10-милионното население на Израел, като се чака до 2035 г.  този дял да доближи 19% заради високата раждаемост при тях. Икономистите настояват, че отводът от наборна военна работа държи безпричинно част от общността отвън работната мощ, което води до възходящо обществено задължение за данъкоплатците от междинната класа.

Арабското малцинство в Израел, което съставлява 21% от популацията, също е освободено от военна работа, за която мъжете и дамите нормално се приканват на възраст 18 години, като мъжете служат 32 месеца, а дамите - 24 месеца

 

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР